Jonkvrouw!

“ Dit is het jaar 1361… Mijn naam is Marguerite van Male, ik ben 13 jaar, mijn vader wilde een jongen die graaf van Vlaanderen zou worden, maar hij kreeg mij… (Marguerite) ”

Ge zijt zo zot als uw moeder! (Hendrik)

“ Uw vader heeft geld nodig! Gij trouwt met een prins van Engeland of van Frankrijk! Zal de Paus akkoord gaan? ’t Is allemaal familie… verre neven. (Tagliaferro) ”

Jonkvrouw Marguerite, uw manieren! (Constance)

Dame van Vlaanderen, ik kan niet wachten op de 29ste dag, de mooiste van mijn leven… (Edmund)

Gij zijt een meisje, een speelgoedje van God… Gij zult met Edmund trouwen en Vlaanderen wordt Engels. Da’s het enige wat ik kan doen voor Vlaanderen en voor u! (Lodewijk van Male)

Marguerite, ik ben uw ridder die alles doet voor de vrouw die hij niet kan hebben… Dat staat toch in uw boekskes (Willem)

Marguerite van Male is veertien en een half. Ze is de erfgename van Vlaanderen. Ze droomt van een witte ridder die haar naar een kasteel in de wolken zal voeren. Maar de ridders die ze ontmoet zijn allemaal sufferds die niet bestand zijn tegen haar pittige karakter en haar opvliegende aard. Op een dag beslist haar vader met wie ze die zomer zal huwen…

tekst: jean-claude van rijckghem &  pat van beirs – regie & bewerking: dominique deckers- spel: sabine goethals, roel steeno, johnny de meyer & herman verberckmoes – kostuums: marieke bauw – muziek: dieter bossu – zwaardvechten: wim vanbaelen

‘Jonkvrouw!’, het boeiende, grappige en aangrijpende verhaal van Marguerite van Male, een meisje met een onwrikbare wil en een onblusbare levenslust: brutaal, romantisch, avontuurlijk en onweerstaanbaar sexy!Een meisje uit het verleden, maar tegelijk een meisje van vandaag!

Praktisch

doelgroep: familie: 8+  – school: 1st tem 3de lj. SO – 3de graad basis – aantal schoolvs: 200 – duur: 70 min- aanbod: gratis lesmap (pat van beirs) –

speelperiode: voorjaar 2014

boekingen: info@zamzamproducties.be – 0477/944.265

Geen video beschikbaar.

10 reacties op “Jonkvrouw!”

 1. Ann sophie De Page schreef:

  BESTE
  Op 2 oktober zijn wij met het 5de en 6de leerjaar uit de school van morgen naar jullie toneelstuk de jonkvrouw gaan kijken in de zaal nova.Ik vond het echt super leuk omdat het zich afspeelde in de middeleeuwen.Komt er nog een vervolg?

 2. leonie d'haenens schreef:

  beste,

  wij zijn op dinsdag 2 oktober 2012 met het 5 de en het 6 de leerjaar naar het toneelstuk “de jonkvrouw” geweest in zaal nova.Ik vond het onderwerp middeleeuwen echt leuk.Ook het decor sprak mij aan.

 3. Myriam Verreycken & Guido Simoen, Gent schreef:

  Wat een verbluffend mooie voorstelling, jullie jonkvrouw!
  Om dit boek samengebald te krijgen in anderhalf uur, met slechts 7 personages (gespeeld door 4 acteurs nog wel) zonder onrecht te doen aan de rijkdom van het verhaal en de personages, chapeau! Mooie afwisseling tussen ernst en humor ook, tussen hilariteit en ontroering. En wat een acteerprestaties!
  Als volwassene zo’n waaier aan stemmingen van een 13-jarige tonen, je moet het maar doen! De acteurs die Constance/Edmund/Hendrik en Graaf/Tagliaferro spelen, zetten zo’n heel verschillende personages neer, en switchen blijkbaar zonder enig probleem heen & terug. Je moet het zien om het te geloven. En dan die vaart, waarmee jullie het stuk spelen, wervelend, waauw. De prachtige rode decorstukken zijn niet zomaar multifunctioneel, ze zijn verbluffend suggestief, erg mooi is dat! De kostuums idem: modern én met middeleeuwse elementen. We willen jullie veel succes wensen, met Jonkvrouw

 4. ille schreef:

  Ik heb vanmiddag op het laatste moment beslist om Jonkvrouw! te gaan zien, -en dat was nipt, we kregen nog net zes stoelen, verspreid over de zaal- maar ben ik blij dat ik dat gezien heb!! Het was echt heel mooi. Een tof verhaal, en de uitvoering was werkelijk prachtig. Proficiat. Veel groetjes,

 5. Groetjes, Inge Misschaert, jeugdauteur schreef:

  Gisteren was ik aanwezig op de toneelvoorstelling van Jonkvrouw en ik wil je heel graag feliciteren! Het was echt prachtig, ik heb veel gelachen en ik bewonderde jou enorm om je acteertalent. (ik wou dat ik dat ook kon!) Jij was Marguerite ten voeten uit, ik heb veel genoten van het boek en nu ook van de toneelvoorstelling.

 6. Lucy Ceballos Duyck schreef:

  Even om jullie te feliciteren voor de prachtige voorstellingl.
  Onze 2 dochters en hun vriendinnen en wij natuurlijk waren dolenthousiast.
  Het was subliem en zeer goed geacteerd. Het decor en kostuums waren schitterend, de muziek zeer mooi. Alles paste en liep zeer mooi in elkaar. We hebben 100% genoten van de gesprekken, de animaties, de grappen, …

 7. Ignace Goethals, theaterauteur & regisseur schreef:

  Over de hele lijn een prachtige voorstelling: om trots op te zijn. In al zijn geledingen een geslaagde Jonkvrouw, met qua regie zin voor opbouw, zorg voor pointes, goed tempo ‚ enkele prachtige beelden. Blijven b.v. hangen: de scène met de doodskoppen, slotscène Willem en Margriet tegen de pilaster Geloofwaardige acteerprestaties.
  Geslaagde kostumering, uitstekende muziekkeuze, functioneel en knap, creatief ontworpen decor, (zeker een pluim voor Peter), prima belichting.
  Inhoudelijk een goeie mix van grappige, ernstige, ontroerende fragmenten

 8. Guido, leraar geschiedenis schreef:

  Proficiat,
  Ik heb echt waar enorm genoten van de productie. Alles staat werkelijk goed in elkaar, leuke dialogen, een schitterend decor met leuke spitsvondigheden, mooi kostuums, prachtige muziek en vooral heel puike acteerprestaties. Echt waar, een productie om trots op te zijn.

 9. Lise (Gyssels), 11 jaar schreef:

  ik ben zondagmiddag naar jullie theatervoorstelling geweest Jonkvrouw.
  Mijn mama, mijn zus en ik, vinden het echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel mooi. Mijn zus heeft het boek ook gelezen. Ik had graag ook de rest van het verhaal gezien, maar dan zou het waarschijnlijk langer dan een anderhalf uur duren. Alleszins was het kweenie-oe mooi !!!!

 10. Marijke Vandevijvere, leerkracht schreef:

  Via deze weg wil ik niet alleen u maar het volledige team dat Jonkvrouw bracht van harte feliciteren! Zondag heb ik kunnen genieten van een prachtig jeugdtoneel. De muziek, de kostuums, de acteerprestaties‚ noem maar op, ze betoverden mij allemaal!
  Hopelijk tot binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *